ICT School

FIRST LEGO League – поглед отвътре

FLL е международно състезание за деца между 11 и 16 години, което се провежда ежегодно. Тази година за първи път ще се проведе локален кръг за България. Това естествено не значи, че наши деца не са участвали. Записали сме едно 6то и едно 15то място в Германия. Основен организатор е училището по роботика Robopartans(със спонсорството на SAP и Telerik), а моя милост има честта да бъде менор на един от единадесетте отбора, които ще се включат в надпреварата. Подготовката тече вече повече от месец и виждам нещо, което не ми се нрави. Както казах(написах) и в началото: за повечето хора състезанието се изчерпва с думата LEGO. Всъщност то е нещо много по-голямо, даващо супер много на участниците: деца и ментори. Е, идеята е в няколко поста да ти дам, читателю, една по-вътрешна гледна точка.

И така… Състезанието се състои от 4 части, като само една е пряко свързана с LEGO. Плана, читателю, е в няколко поста да ти разкажа за всяка от тези части. Ще започна с robot game. Мисля си, превод не е нужен. В какво се състои тази част в няколко думи? Има поле(голям чаршаф с рисунки по него) с известно количество ”неща” отгоре. Идеята на играта е отборът да построи робот, който изпълнява задачи по това поле свързани с „нещата”. Всяка изпълнена задача носи определен брой точки. Тези точки влизат в общия резултат на отбора, който се сформира на база резултатите от всяка от четирите части. Естествено има още доста конкретни неща около правилата, но не мисля че е нужно да говоря за тях в момента. За по-добре представа може да погледнеш този клип.

Всяка година състезанието има тема – през тази това е факторът храна(food factor). Ако си погледнал задачите, читателю, вече си разбрал, че целта на играта не е децата да си играят с LEGO а вниманието им да бъде насочено към конкретни, важни въпроси и проблеми. LEGO-то е само инструмент, това да стане по интересен и забавен за тях начин. Като пряк наблюдател на подготовката на отбора трябва да кажа, че освен проблема-тема на състезанието, на участниците се налага да решават задачи свързани с логика, физика, математика, програмиране и т.н.

Прочети повече…

Published on 10 November 2011 by nsimeonov

Leave your opinion: