ИКТ Училище

Българският отбор по роботика мери сили с най-добрите в света

След като отборът ни по роботика KASAPIN40  се срещна в Полша с над 160 деца от 18 европейски отбора и победи в надпреварата, се класира за финалите на 13-14 януари 2012 г. в Германия. Там българчетата се срещнаха с други 25 отбора, класирали се след регионално ниво и полуфинали в Европа, и успя да се класира сред първите пет във FIRST LEGO League. Това ги изпрати на световният фестивал Open European Championship от 6 до 9 юни в Манхайм, Германия, който събра най-добрите отбори в света, класирани на финалите на 6 континента. В духа на състезанията FIRST LEGO League, и тук 67 отбора от 36 страни по света премериха сили и роботи.

Както на предните кръгове на състезанието, българският отбор се представи достойно в четирите категории – техническо интервю, научноизследователски проект, игра с роботите и отборна игра. Макар и да се върнаха без награда, учениците от Националната Природоматематическа Гимназия в София, заедно с техните ментори Цветко Трендафилов и Петър Петров, от софтуерната компания САП Лабс България, успяха да се докоснат до най-различни култури и обичаи, представиха България с китка здравец и хоро, заредиха се с положителна енегрия и огромно желание отново да участват в състезанието следващата година.

За трети пореден път международните организатори поканиха и български представители към съдийския състав на полуфиналите в дисциплините „Техническо интервю” и „Представяне на проект”. Кирил Митов и Екатерина Аначкова от училище по роботика „Robopartans” взеха активно участие в оценяването на отборите.

След завръщането им, започна подготовката за следващия локален кръг на състезанието FIRST LEGO League в България. То ще се проведе на 24 ноември тази година, в Интерекспо Център като този път целта на организаторите е да участват повече от 15 отбора от няколко града в страната.

Публикувано на 27 юни 2012 от Ivan Bozhilov

Оставете своето мнение: