ИКТ Училище

FIRST LEGO League – поглед отвътре

FIRST LEGO League (FLL) е международно състезание за деца между 11 и 16 години, което се провежда ежегодно. Тази година за първи път ще се проведе локален кръг за България. Това естествено не значи, че наши деца не са участвали. Записали сме едно 6то и едно 15то място на локалните кръгове в Германия. Основен организатор е училището по роботика Robopartans (със спонсорството на SAP Labs Bulgaria, SAP AG, Telerik и Datecs), а моя милост има честта да бъде ментор на един от единадесетте отбора, които ще се включат в надпреварата. Подготовката тече вече повече от месец и виждам нещо, което не ми се нрави. За повечето хора състезанието се изчерпва с думата LEGO. Всъщност то е нещо много по-голямо и дава супер много на участниците: деца и ментори.

И така… Състезанието се състои от 4 части, като само една е пряко свързана с LEGO. Частта игра с роботи включва поле (голям чаршаф с рисунки по него) с известно количество ”неща” отгоре. Идеята на играта е отборът да построи робот, който да изпълнява задачи по това поле свързани с „нещата”. Всяка изпълнена задача носи определен брой точки. Тези точки влизат в общия резултат на отбора, който се сформира на база на резултатите от всяка от четирите части. Естествено има още доста конкретни неща около правилата, но не мисля че е нужно да говоря за тях в момента.

Всяка година състезанието има тема – тази година това е факторът храна (food factor). Ако си погледнал задачите, читателю, вече си разбрал, че целта на играта не е децата да си играят с LEGO, а вниманието им да бъде насочено към конкретни, важни въпроси и проблеми. LEGO-то е само инструмент, това да стане по интересен и забавен за тях начин. Като пряк наблюдател на подготовката на отбора трябва да кажа, че освен проблемът — тема на състезанието, на участниците се налага да решават задачи свързани с логика, физика, математика, програмиране и т.н.

Публикувано на 10 ноември 2011 от nsimeonov

Оставете своето мнение: